New Gadjet - FujiFilm Instax 7s

Semalam (Khamis - 12 Julai), al-kisahnya aku mendapat posto order untuk satu gadget yang aku beli online. Actually aku tidak sangka yang servis dia se-thumbs up ini sebab aku order pun hari selasa so expectation aku dalam minggu depan baru dapat. Nope tekaan aku salah cepat gila sampai - hingga  rasa macam wow gila serius minah ni berniaga. Student lagi tuh. Stalking sikit dekat Facebook, oh student business, patutlah. Bangga kejap aku jadi student Business.

Oh ya, lupa pulak aku nak bagitau aku beli di mana. Aku beli di sini yaw.


Korang boleh check link aku bagi tu. Instax kamera kalau nak beli kamera, accecories kalau nak tengok bahan pelengkap kamera, dan facebook page kalau nak tengok feedback customer. Oh dan please take notes this is not a paid post. Written because I am a happy customer. Yeah.

Oh dan kalau yang tak tahu apa itu instax kamera, kamera ini adalah kamera yang mana kau tangkap gambar, automatik terus keluar printed gambar yang kau tangkap within seconds. No usb, no cuci gambar sebab dia adalah instant. Boleh google untuk maklumat lebih lanjut.

Dan tolonglah jugak take notes, teknologi ni dah muncul lebih 2 tahun lepas, and sekarang baru aku nak beli. HAHAHA. Noob habis. But aku peduli apa, aku ada projek tergambar dalam fikiran yang memerlukan ini so aku grab jugak. And buying this bukan bermakna kau ketinggalan zaman just aku rasa sekarang ni baru nak up kamera macam ni, dulu tak. Ambil contoh mudah, lately ni baru aku jalan shopping complex nampak orang bawak benda alah ni kehulu hilir, dulu takde pun.

Ok dah cukup membebel jom tengok rupa kamera time aku dapat ini!


Kiri packaging post laju, and sebelah kanan, lepas aku koyak kertas pos laju tuh.


Dan ini apa yang aku beli siap plus dengan accecories dia sekali. Now I tell how cheap you can get of buying from her.

Kamera (RM225) + 2 Films (RM25X2 = RM50) + Beg (RM65) = RM340 only

Nak dijadikan cerita, esoknya lepas order aku ada try usya kamera ni kat Jusco, and harga dia macam ni, serius gua tak tipu wey.

Kamera (RM258) + 2 Films (RM33 X 2= RM66) + BEG (RM70) = RM394

Kau kira la berapa banyak beza dia. Haha. Terperanjat wey. Plus, kalau beli kat Saffa, postage adalah percuma. Seeeee. Seeee. Ni yang tak nyesal beli ni haha.



Condition kamera pula adalah masih tip top, still cantik.


Kamera setelah disarungkan beg. Comel je haha. Aku terus bagi nama dia Patamon. Sebelah dia tu model untuk gambar first yang aku capture. Jom tengok result dia.


Tadaaaaaaa. Hahaha gambar blurr sikit, blame aku sebab salah pakai setting. Ada rasa menyesal sikit beli waktu ini tapi rupanya kena pandai setting, dah pandai setting ok la. Kau kena godek sikit masa awal awal beli, baca manual dia. Aku mana baca terus snap je la tu jadi macam ni. Hancussss. Tapi still ok what?

Petang, snap lagi gambar adik, and it was... goooooood. Tak nak share sini (nak cover identiti sikit haha) tapi trust me gambar dia ok.
Oh dan tengok sikit gambar jari aku. Aku hygienic habis kan kuku bersih haha. Ada gadis yang dah terpikat? HAHA. 

Overall, aku puas hati. Tak mau cakap banyak, kalau rasa nak beli, beli. Tak nak, sudah. Tapi untuk aku, tidak menyesal beli. 

Sebab bagi aku baik invest duit gaji aku kerja dulu ke something yang aku boleh nampak in future. Daripada terbang tak tentu pasal. Kang menyesal kang dah habis habuk pun tarak.

So, tu je lah bebelan aku untuk kali ini. Jangan lupa likes entri ini ok!


7 comments:

  1. Thanks a lot! :D So, dah baca manual, tau la apa yang patut and tak patut?

    1. Tak boleh amik gambar in close range. Dia ada focus range dia. That's why gambar patung dalam photo tu blur but background dia clear.

    2. Saya recommend most of the time guna Indoor utk amik gambar. Kecuali kalau ada kat luar (outdoor), tempat yang memang cerah cahaya
    matahari sangat-sangat, baru pakai sunny.

    Waktu petang pun better pakai Indoor. Based on my experience.

    Have fun with it!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok ni memang betul servis tip top ni siap komen blog. Ok dah godek dah, puas hati dengan gambar dia! Old schoool. Btw thanks! 5 bintang la servis

      Delete
  2. saya recommend sila jadikan saya model utk photography awak. haha :'D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa pulak tak boleh, tapi bak sini resume dulu, haha, yeay dia dah update blog haha! ;D

      Delete
  3. Salam brother. Your post boring. Learn from others and you might be better. Don't be another boring malay.

    ReplyDelete
  4. Salam bro, saya baru beli camera ni.. Tapi lepas ambik photo kt film x keluar gambar la.. Kenape eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. maybe

      1. tak keluarkan paket kamera dari plastik?
      2. pemasangan yang salah? (rujuk gmbr no 3 entri ni / tu cara pemasangan yang betul)
      3. gmbr mmg lambat keluar, lepas capture dia akan keluar film hitam belakang dan putih depan. lepas 3-4 minit baru muncul gmbr.

      hope this helps :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...