Parti Buih - Sebuah Aktiviti Hujung Minggu

Entah apa jenis hantu merasuk, tiba tiba semangat nak membelek kereta hari ni datang membuak. Alang alang free, aku biarkan rasukan itu masuk menyeluruh supaya tidak berakhir bagai melepaskan batuk di depan pintu rumah. So misi minggu ini adalah mencuci kereta.

Kereta aku ni walaupun dah pakai nak dekat 2 tahun, tak pernah sekali pun aku cuci dengan tangan sendiri. Dek kerana kesempitan wang sampai rasa nak bayar RM12 dekat mamak basuh kereta rasa macam rugi, so aku buat keputusan untuk mencuci kereta sendiri minggu ini. 

Namun sebelum start basuh isu baru muncul - aku mana ada sabun pencuci kereta! Jadi nak tak nak aku dah fikir kena jugak hantar kereta ni pergi kedai! Mana mampu John nak beli sabun sebab baik aku hantar kedai je kalau macam tuh! Dugaan pertama dah muncul tak kasi aku manje manje dengan sayang aku. Argh, aku gigihkan hati. Pergi google the best subtitute untuk sabun basuh kereta. Jangan mengalah!

There you go. Hasil pencarian mempertemukan aku dengan forum ini! Gunakan Sabun Mandi Lux sudey! Hahaha tak terfikir pulak boleh. Menurut forum tu, menggunakan sabun mandi adalah lebih baik dari sabun pencuci kereta sebab sabun pencuci kereta kuat kuasa hakisan pada cat kereta. Tu yang kereta jadi lebih bersinar tu, tapi nanti cat tak tahan lama. Katanya, kalau guna sabun mandi, dia siap ada layer protection uv bagai macam kau jaga kulit kau. Wangi lagi! Hahaha entak ye ke tak. So aku pun proceed je lah sebab aku agak yakin lah takkanlah boleh rosak cat kereta, kulit aku pakai tiap tiap hari ok je! So lets proceed.

Dalam masa sama, aku dah jugak set dalam mind, lepas ni kalau best result dia, memang nak stop dah hantar kedai. Bukan apa John, hantar kedai nak kata cepat, 1 jam pun boleh makan kalau kereta banyak. Lepas tu kene bayar RM12 lagi. So fikir fikir, why not aku sendiri yang usahakan. Kualiti kau puas hati, masa pun lebih kurang sama (40-50 minit), dan paling penting, dapat keluarkan peluh sikit, kira macam other option untuk kau beriadah! 

First Step - Preparation


So bahan yang diperlukan mudah je, which is sedikit sabun lux, air, kain, dan vacuum. Tu je bro. First step adalah kau kena prepare air sabun dulu. Sebelum prepare, aku cadangkan kau sembur air dekat kereta kau dulu. So that kalau ada habuk ke apa, dia kembang dulu. Pastu prepare kan air sabun campur dengan air. Lagi banyak buih lagi tinggi semangat kau nak bermanja, so banyakkan buih sikit bro! Baru umph! Haha

Second Step - Kita Cuci!


Ini step paling cool. Hahaha mulakan sental dari atas atap kereta. Supaya habuk turun ke bawah. Dan baru cuci seterusnya. Kalau tak nanti dah cuci, pastu pergi basuh belas atas nanti bawah kotor balik sebab habuk turun. Make sure lap semua tempat dengan cepat dan laju. Jangan biar sampai sabun kering tak elok untuk cat kereta. Gosok tu make sure semua tempat bersapu dengan kain ok! Hahaha. Sebenarnya aku tak faham kenapa kena ajar benda alah ni, bukan semua tau ke? Hahaha ok dah jom proceed!


Ini adalah contoh kesan dah puas sangat main buih. Konon ingat semua tempat dah kena buih dah bersih. Sekali nampak tak tuh?


Tak bersih la der ko lap. Lap make sure kain yang kena semua tempat, bukan buih! Hahaha. So kene ulang cuci balik -.-'


Taaaada done! Sila pastikan lepas dah bilas, lap kereta dengan kain basah yang tak bersabun untuk kebersihan yang maksima. Kalau rajin, lap lagi sekali dengan kain kering yang bersih. Lap sampai kau puas hati lah senang cerita. Aku tak buat ;b

Lepas basuh, make sure lap dengan air paip kosong.

Selepas membilas. Bukti kekotoran masih ada. Cis bedebah.

Last Step - Vakum Dalam Kereta

Sebenarnya aku dah malas nak ajar. Tiba tiba terfikir perlu ke update blog pasal basuh kereta? Hahaha macam basic gila kot walaupun tak pernah cuba! So proceed ke gambar terus je lah. Hahaha malas nak explain lagi, pandai pandai kau la nak hidup hahaha.


Angkat alas kaki dan pergi ketuk kat mana mana. Agak misteri nusantara di situ apabila terjumpa cotton bud bawah alas kaki, adakah ini unsur freemanson ataupun iluminati? Oh tidak!!


Juga inilah masanya untuk kau rearrange barang dalam kereta tu selepas vakum. Contohnya tibalah masanya untuk kau masukkan tali matrik kad pelajar ko dalam dashboard jangan nak bajet kau student sangat. Juga tibalah masanya untuk kau bawak keluar cd twilight pinjaman rakan wanita kau yang dah bersawang seminggu dalam kereta tidak ditonton. Sambil lap dashboard dengan kain lembab sikit buang habuk!


 Juga inilah masanya ko akan sedar kewujudan ada air mineral bawah seat beserta tiket parking yang sudah dikomotkan. Entah bila zaman sudah wujud akupun tak tau ler. Pergi buang la woi!!


Result


Feeeeewit!

(Resepi Bergambar) Caramel Cheesecake in a Cup

So hari ini cuti, and adik perempuan aku pun cuti semalam dia atas merentas desa. Tengah aku bosan, dia mengajak buat cheesecake. Kesian dia takde kakak kakak untuk layan kerenah di dapur, so aku masuk line rendahkan ego kata jom. So basically senang sangat sangat nak buat resipi ini. Buktinya aku yang sangat macam haram bab membaking ni pun jadi buat so definitely worth to try! And afterall, it wasnt a bad experience.

First step: Buat base dulu


First, kau kene ada cookies. And cookies tu tak kisah apa jenis pun sebenarnya. But untuk case aku, kami gunakan chipsmore. Perkara yang kena take note disini, function base dia ni untuk mengelakkan kau rasa jemu makan cheesecake tu. So kalau kau rasa kau ni cepat jemu makan cheese macam tu je, tebalkan base dia sikit! Pandai pandai lah. So kami gunakan dalam 8-9 keping untuk kes ni. Tak payah nak ikut sangat kuantiti aku ni, ikut citarasa korang sudey! 

So first step, hancurkan biskut tu guna tangan.


Afterthat, bila dah hancur, tambah 2 sudu gula perang/merah dan sesudu salted butter. Pastu gaul kasi rata.



So basically ni lah rupanya. Cuba rasa dulu, mana tak cukup/ mana terlebih rasa, pandai pandai alter ikut selera masing masing.


After that, boleh sumbat masuk cawan, tekan sikit sikit, then there you go. Base sudah siap!


Masukkan dalam peti ais, dan jom kita proceed ke next step!


Second Step: Cheesecake


Bahan bahan yang diperlukan:

1. 250g Cream Cheese
2. 100ml Fresh Milk
3. 100ml Whipping Cream
4. Satu cawan gula (gula castor lagi elok)
5. Sesudu gelatin yang siap dicairkan dengan 40-50ml air panas (yang ni prepare last sekali, kalau tak nanti gelatin tu keras balik)


So cara dia mudah je, kau pukul semua bahan kat atas tu mengikut turutan bahan bahan aku listkan tuh. Pukul sampai dia rata dan gula dah cukup dissolve. Dalam 7-8 minit kot. Pandai pandai ler. Jangan risau buat je insyaAllah jadi. Yang penting gelatin tu make sure tak beku sebelum kau masukkan (kena liquid). Sampai macam jadi lebih kurang kat atas ni. Kalau jenis cepat muak boleh masukkan sekeping biskut yang kau dah hancurkan jadi habuk dan kacau sekali, ikut kreativiti. Aku tak buat.


Then baru kerja yang susah sudah tiba, amik balik cup tadi dan isikan cream tadi tu sudu per sudu. Supaya dia nampak kemas dan smart. So make sure kekemasan ada di sini. Selalunya kerja perempuan la ni haha.


Hasilnya. So jom proceed ke last step.

Last Step: Toppings & Design


Untuk kitaorang, just top kan dengan caramel sauce yang dah buat sebelumnya guna resipi di sini. But ikut kreativiti masing masing, nak letak strawberry jammed ke, blueberry jammed ke, chocolate sauce ke, oreo ke. Ikut kreativiti dan selera masing masing.


Hasilnya. Selepas design, masukkan dalam peti ais balik dan biarkan selama 6-7 jam baru boleh makan (tunggu dia beku sikit)


Have fun!


(Degree in Marketing) Semester Pertama Ijazah Sebagai Pelajar Fakulti Pengurusan Perniagaan - Pemasaran (BM220), UiTM Kampus Bandaraya Melaka

Assalamualaikum.

Alhamdullilah, sedar tak sedar, aku berjaya tamatkan semester pertama sebagai seorang pelajar Ijazah di UiTM. Semester yang sangat tough sampai blog tak update langsung but yeah, aku berjaya jugak lepasinya.

So macam biasa, entri untuk update tentang perkembangan aku sebagai seorang pelajar, seorang hamba hakiki yang masih bernafas untuk perjuangan menuntut ilmu di muka bumi ini.

So here we go.


Melangkah Masuk:


Walaupun UiTM KBM ni dah tak terkira aku tengok dari sebelum masuk tapi suprisingly perasaan berdebar itu ada first time nak masuk. Overall, aku rasa study di KBM ni buat aku tak rasa diri aku sebagai seorang pelajar tetapi lebih kepada pekerja. Ye lah, parking kena bayar, tempat belajar pun ada 2 bangunan je. Itupun satu bangunan share dengan student Kolej Yayasan Melaka. So, basically hidup kau adalah di satu blok ini sahaja.

Tips #1 - Kat sini, adalah lumrah yang sangat normal untuk beratur nak naik lift. Lift yang disediakan adalah 4 sahaja dan ada lebih dari 4000 pelajar kat sini, tidak termasuk lecturer dan pekerja, so,  you do the math. Jadi untuk elak dari beratur, sila datang 30 minit awal dari waktu kelas, datang 15 minit awal pun kau masih kene beratur. But taking it on the positive side, itu salah satu cara untuk maintain health, naik tangga lah bro!

Tips #2 - Jangan menggatal nak naik lift kalau kau nak pergi tingkat 5 dan ke bawah pada peak hours. Bikin maki hamun semua. Amaran ini datang dari pengalaman haha.

Kenangan berhimpit dalam lift bersama classmates. Boys gonna love this haha. #BM2203D

Selain itu, KBM juga adalah kampus paling awesome sebab kedudukan di Universiti ini adalah betul betul di tengah bandar. Takes less than 5 minutes untuk kau sampai ke AEON untuk GSC atau Karok. Takes less than 15 minutes untuk sampai ke pusat bandar. Kurang 5 minit untuk ke Tesco untuk beli barang rumah. Ohh, memang bandar habislah wa cakap sama lu. Kalau kelas gap 3 jam tu memang sempat sangatlah nak tengok wayang.

Tips #3 - Instead freekan jadual anda dengan kelas pada hari jumaat untuk balik, kalau boleh freekan juga some times untuk gap antara subjek pada hari rabu sebab GSC offer movie murah RM6. Option lain, bawak matric card, dapat student price ;)

Minggu Pertama:

Classmates aku dari Diploma - Marketing, International Business, Finance

Unlike UiTM Shah Alam, kami di sini masih perlu menjalani MMS lagi sekali walaupun dah umum tak perlu dari kampus induk. But 3 hari je dan timing dia pagi sampai petang sahaja so it wasnt that stress actually. But jujur kata ada certain ceramah aku ponteng je (Bomba etc). Kemas rumah dan sebagainya.

Tips #4 - Disebabkan kampus KBM ini dalam bangunan, line connection internet adalah sangat haram. GPRS for most of the time. So masa dengar ceramah tu, get some option to entertain yourself kalau ceramah tu boring (eg: sudoku) // Di classroom pun internet macam begitu, but thats good sebab kau boleh concentrate semasa sesi pembelajaran.

Antara sebab lain lari MMS: Melawat kawan yang kesakitan di hospital. Hahaha.


Credit Transfer / Pemindahan Kredit:

Subjek yang kau boleh transferkan kreditnya (Marketing)

Untuk minggu pertama dan kedua. Sesi kuliah adalah masih ringan dan itulah juga masanya kau kene cepat buat kredit transfer sebab kalau lambat/lalai kau kene ulang ambil semula subjek yang sudah ambil masa diploma. So pastikan sebelum masuk, dah ready dengan mini transcript yang sudah disahkan copnya dengan koordinator untuk proses yang lebih smooth.

Tips #5 - For most of the subjects, requirement yang diperlukan untuk transfer kredit adalah kau kena dapatkan b- untuk subjek tersebut. Tetapi kalau kos Marketing, subjek macam Principle of Marketing tu at least kau kena dapatkan b masa diploma. Sama jugak macam Finance, subjeck Financial Management minimum kena dapat b. Ib pun sama. Eh pandai pandai la ko nak hidup hahaha.

Tips #6 - Operation Management (OM) vs Organization behaviour (OB) semasa Diploma? If possible choose both, kalau tak, ambil OM, boleh dapat credit transfer, so kurang subjek untuk degree!

Rumah Sewa vs AYAM?

My room

For most of the students here, mereka akan sewa di Apartment Yayasan Melaka (AYAM) je, but aku tak prefer sangat sebab dia 'awesome' sangat. Dalam RM700+ per semester. So aku cari rumah sewa di area berdekatan. Belajar berdikari + privasi. Alhamdullilah sangat sangat selesa! Expecially sebab aku duduk seorang untuk satu bilik seorang sahaja.

Suasana yang sangat kondusif untuk belajar waktu malam.

Oh kalau nak baca lebih lanjut pasal rumah sewa boleh baca di sini. Hahaha. Back to basic, terpulang pada masing masing, ada orang suka duduk di ayam tu sebab dapat feeling universiti sikit tapi aku duduk jauh sikit (10 minit drive) so dapat rumah murah sikit. Tapi tolak tambak minyak dan masa. About the same je kot.

Kami berkongsi satu rumah untuk unifi: Tidak Menyesal! Superb


Makan vs Mentedarah?


Tips #7 - Duduk di bandar bermakna duit akan hilang selaju air yang mengalir. Untuk first month aku di sini, makan adalah sangat mewah. Semua nak cuba. Hujung sem, kering!! So boleh jadi pengajaran untuk aku di sini. Adalah sangat sangat dinasihatkan untuk buat budget planning dari awal semester.

Nak tau apa contoh kesannya di hujung sem?

Kena masak dan bawa bekal sendiri bila keluar makan KFC =.='

Tips #8 - Selain itu, untuk makanan biasa pula, harga di sekitar uitm boleh dikatakan agak tinggi. So mana nak dapat murah/berpatutan? Jawapannya terletak di Medan Selera yang berdekatan dengan Kolej Lelaki

This for RM5.50!

Maka itu, tolong buat budget yang sebaiknya agar anda tidak menyesal di kemudian hari. Hahaha. Ketahuilah banyak manfatnya berjaga-jaga dari awal. Lesson learned!

Lain-lain perkara berkaitan


Tips #9 - Untuk Degree, kau dah secara automatik akan mula terikat dengan Kemahiran Insaniah, maka itu, involve lah sebanyak boleh aktiviti untuk mendapatkan sijil yang terbaik (eg: derma darah)


Tips #10 - Jika kelas bergabung, sila datang awal atau anda akan dapat tempat tak best


Oh dan sudah pasti, kad madtrik yang baruu ;)

Classmates



Yeah. Aku ditempatkan di BM2203D. They were all fine and great. Dan 21 tahun, inilah kelas pertama yang aku duduki yang mana semua competitive untuk menjadi yang terbaik! A very positive environment. Yang tak bestnya sebulan sebelum final dapat khabar akan dipisahkan next sem ;(

Subjek semester ini



Hmmm terlalu banyak kalau nak cerita pasal ini semua tapi insyaAllah kalau mood ada time result keluar nanti aku buat special entry pasal all the subjects. 

Random stuffs in the middle of the sem


Tips #11 - Ini masa buat kuiz mandarin. Oleh kerana kuiz online, jangan malu jangan segan ajak ramai ramai buat sekali sebab korg boleh share idea bersama. It helps a lot. Buktinya, aku dapat markah full untuk kuiz online mandarin. Thanks #BM2203D


Selain itu, untuk student FPP, korang akan diwajibkan conduct community services. So kami punya sesi untuk sem ini adalah membuat aktiviti 'go green' di SMK Bukit Katil. Alhdamdullilah berjalan lancar.


Ini QMT. Masuk first kelas dah pening tengok nombor haha.


Presentation Bel. Since ianya public speaking, memang hari presentation tu sangat normal lah kalau tengok semua orang bercakap dengan dinding, lantai dan angin. Haha.


Aku dan self notes takde kaler memang tak dapat dipisahkan


Seminar microfinance


Tension belajar mandarin


Juga sempat berkonvo semasa di semester pertama. Alhamdullilah aku officially a diploma holder ;)


Ni time hujung sem ni. Duit sangat kering sampai minyak kering tak mampu nak isi. Punya sedih time ni haha.


Kami


Alarm. Nampak tak bertapa bermaknanya setiap minit aku tidur tu?


Party before final. Sumpah stress and exhausted! Telan 2 redbull dan air kopi pun mengantuk.


Study bukan sebarang study, sampai buku terkoyak kena guna penyepit baju lagi.


Akhir kata, aku ada banyak nak tulis dan upload lagi tapi kemalasan dah melanda. So kira halal je lah ni semua. Buat baca baca balik untuk kenangan nanti. Doakan kejayaan aku. Tinggal lagi 3 sem je nak hadap ini. Thanks ;)



Another one and half year, insyaAllah :D



Ps: Jangan lupa likes entri ini!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...