5 Roket (Sebuah Karya Tingkatan 3 Mat Boyot)

Kelas itu kelas aneh. Kelas itu namanya kelas 5 Roket. Pelajarnya ada 22 orang. 14 perempuan dan 8 orang lelaki.

Mengapakah kelas itu aneh?

Itu'lah masalahnya.

Kerana tiada siapa pun tahu mengapa kelas itu aneh. Malah, guru kelas mereka sendiri sangat berperangai aneh.

Okey, ketepikan kepelikan mereka. Kerana mereka sangat aneh dan misteri. Mari kita ambil contoh saja. Lagi mudah untuk difahami.

Penolong ketua kelas 5 Roket itu namanya Mazlan. Mazlan merupakan pelajar seorang yang innocent. Lagaknya seperti budak skema yang matlamatnya hanya satu, skor dalam pelajaran. Itu sahaja. Namun begitu, jangan terperanjat kerana Mazlan selalu mendapat tempat yang corot dalam peperiksaan. Misteri'lah bukan?

Okey, bagaimanakah perwatakan budak paling cemerlang dalam kelas itu? Namanya Syamika. Seorang gadis yang agak terencat perwatakannya. Sebagai contoh, ketika belajar, dia suka tarik rambut kerinting beliau kuat-kuat. Kemudian dia pun menjerit kesakitan kuat-kuat. Semua ahli kelas memandang beliau. Dengan muka selamba, dia pun menuding jari pada Jacko. Siapakah Jacko?

Jacko merupakan tukang kebun di sekolah itu. Kerjanya ketika pelajar berada di sekolah adalah menyapu di koridor-koridor. Pukul 9 hingga 11 pagi, beliau akan menyapu sampah di blok pelajar tingkatan 4 dan tingkatan 5. Ketika itu, pukul 10 suku, tiba-tiba dia mendengar seorang suara perempuan menjerit. Lantas beliau berlari ke arah suara wanita tersebut. Tiba-tiba, dia nampak seorang pelajar wanita berambut kerinting dari dalam kelas menuding jari ke arah beliau! Beliau tercengang.

'Hoi Pak Jacko! Apa kau buat tu ha?' tengking guru matematik kelas 5 roket, Cikgu Syasha. Dia membeliakkan mata dan melibas rotannya pada angin berulang-ulang. Jacko pun bertambah tercengang.

'Dia baling batu dekat Syamika cikgu' sebut Rizal, sambil membuat muka poyo. Rizal merupakan seorang batu api handalan dalam kelas 5 roket. Dia suka menimbulkan perbalahan.

'Betulkah Syamika?' tanya cikgu Syasha.

'Erm. Betul cikgu.' Syamika menjawab perlahan sambil tertunduk lesu.

'Huh. Pak Jacko ini sudah melampaulah! Mari ikut saya jumpa pengetua!' Jerit cikgu Syasha.

'Err...tapi cikgu....' pak Jacko cuba mempertahankan dirinya.

'Ah, sudah! Tiada tapi tapi! Mari ikut saya jumpa pengetua sekarang!' Pelajar, subjek kita tamat hari ini. Kamu semua boleh ulang kaji bab 3 di mukasurat 16 sementara menunggu subjek seterusnya' Kata cikgu Syasha.

Cikgu Syasha dan Pak Jacko pun beredar dari kelas 5 Roket.

Michell pun bangun dan terus menuju ke papan hitam. Semua ahli kelas 5 roket pun memerhatikan beliau. Michell mengambil sebatang kapur. Lalu menulis...

'GUYS, LET'S ENJOY!'

Semua pelajar kelas 5 Roket pun gelak. Mereka kemudian senyum dan memandang sesama mereka. Tiba-tiba Haza pun bangun dan menepuk tangan. Lalu beliau berkata

'Oh ya guys, jangan lupa ucap terima kasih buat Syamika dan Rizal' kata beliau sambil tersenyum. Rizal dan Syamika pun membuat senyuman hero. Semua ahli kelas 5 Roket pun bertepuk tangan.

Kemudian, mereka semua pun bermain-main dalam kelas. Mereka umpama berada di heaven. Sangat enjoy.

Tiba-tiba, cikgu Joe masuk ke dalam kelas.

'Berdiri semua' teriak ketua kelas 5 Roket, Akim. Semua pelajar pun bangun.

'Selamat sejahtera cikgu' kata Akim lalu diikuti pelajar lain.

'Selamat sejahtera. Duduk semua' balas cikgu Joe.

Haza pun memandang Michell. Mereka berdua pun menganggukkan kepala. Lalu tersenyum. Mereka berdua pun pergi mendapatkan cikgu Joe.

'Cikgu, kami nak pegi toilet kejap boleh?'

'Erm. Okay okay. Tapi jangan lama sangat. Ada skema sejarah yang saya nak bincangkan ni' Sambut cikgu Joe.

Mereka berdua pun tersenyum dan memandang sesama sendiri. 'Baiklah cikgu' jawab mereka serentak.

Selepas 5 minit, Haza pun berlari masuk ke kelas.

'Cikgu, Pak Jacko simbah Michell dengan air paip di tandas' jerit Haza.

'Apa?' balas cikgu Joe terperanjat.

'Jom cikgu, ikut saya cepat!' jerit Haza.

'Okay jom'

Selepas itu. Seluruh ahli kelas 5 Roket senyum dan ketawa perlahan. Mazlan pun berkata

'God, this is heaven!'

Ahli kelas yang lain pun ketawa.

Akhirnya, setelah sebulan, Pak Jacko pun dibuang dari kerja angkara mereka.

Seminggu selepas pak Jacko dibuang kerja, kawasan kelas mereka pun bertambah mereka semak. Tapi mereka buat tak layan pun.

Mereka hanya lalui hari-hari mereka dengan membuat dajal.

Kemudian, ada satu hari tu, lepas mereka rehat, kawasan kelas mereka tiba-tiba bersih. Mereka sangat misteri.

Bila cikgu kelas start mengajar, mereka pun bukak beg. Tengok-tengok,

Beg mereka semua penuh dengan daun!

Dari jauh, terdapat seorang pakcik tua melihat kelas 5 Roket sambil tergelak-gelak.

Ceh! 
 
****
 
Ps: Im just so weirdo during this years haha.


Orang Kata Derma Darah Tu Sakit



Orang kata derma darah sakit gila, jarum sama besar dengan urat baru darah akan keluar dari badan.

Then, lepas derma badan akan rasa lesu, tangan akan lebam, rasa macam nak pitam, pening, tak boleh concentrate hari tu. Kau akan rasa sinar mentari itu bahangnya sampai satu badan berpeluh walaupun dalam aircond tahap darah pun boleh beku.

Pastu kalau kau gemuk, urat susah nak cari dia cucuk banyak kali sampai jumpa. Pastu yang jaga nurse tu mesti gemuk gemuk pakai lipstik merah tebal and muka masam mencuka kenapa aku dapat sigemuk ni tak boleh cuci mata sial betul kau ni budak.

Bius pun letak sikit je, sakit jugak last last jadinya. Pedih dia macam berdenyut non-stop satu hari. Bila nak mengadu nurse tu muka lagi munyuk rasa nak cucuk je jaram tu kat muka kau banyak songeh pulak kau nak derma, derma je lah! Banyak songeh pulak.

Pastu orang kata, darah dalam badan akan berkurang so rasa moody semacam je untuk hari tu.

Hmmm. Aku pulak kata.


BULLSHIT ITU SEMUA.

Tak sakit langsung, takde negative effect langsung, senang, cepat, dapat air 100 plus ngan roti free, dapat sijil, dapat cop kemahiran insaniah (siap dapat nurse yang tengah praktikal lagi haha). Perghhh puas hati bhaii lepas tu campur dengan perasaan lepas derma darah tu knowing that your blood may save someone's life.

Awesome bro.


Student Project - ChaChos Commercial (Marketing Communication Subject)


Al-kisahnya kami diberikan tugas oleh lecturer kami untuk memilih satu produk dan buatkan iklan untuk produk itu sekreatif mungkin. Tugasan diberikan 2 minggu awal ketika baru start sem, tapi sebab kitaorang dah bosan takde benda nak buat awal sem.

Kitaorang pun cepat cepat nak siapkan assignment tersebut. Haaa inilah kisah..

Hari Pertama - Discussion


So basically kami malam tu bincang dekat facebook produk apa nak guna & nak buat iklan macam mana.  Macam macam idea keluar gilette, twisties, sardin, maggi, faber castell, pergh macam macam la wa cakap. Kitaorang borak dekat lebih 3 jam.

Paling tak logic ada adalah nak buat iklan gillete, andaikatalahkanshootingmacamharammemangtakkelakarlabrader. 

Last last malam tu habis berbincang dengan nothing. Tapi esok dah janji jugak nak gamble, main terjah je nanti tengok nasib harap harap resultnya ok.

Hari Kedua - Shooting day

Preparation

Pagi tu kami berjumpa makan nasi lemak dengan idea yang kosong. Pastu tengah makan semua muka macam haram takde mood nak shooting sebab takde jalan cerita last last kami dapat idea spontan untuk kalerkan muka. 

So kami direct shoot drive pergi tesco beli water colour murah RM2.50 pastu pilih product main pilih je ChaChos time tu. Gila spontan habis!

So there we go kami sudah ada produk dan watak. Jom berlakon!


Lepas tu drive pergi ke area bangunan bangunan melaka dekat river cruise. Sebab banyak warna. Since kami semua pakai baju warna yang sama dengan warna tema chachos (secara tidak dirancang),  so cadang nak cari background warna yang sama untuk setiap paket chachos.


 Sampai sampai, terus sesi cat muka. Hahaha gila sporting wa cakap sama lu. Masa kitaorang kaler muka tu semua yang lalu lalang dekat situ amik gambar kitaorang. Epic fail malu habis bhai!


Result 1. Pelakon pelakon Chachos: Cik Bbq, Encik Hot Curry dan Encik Original.


Result 2. Pelakon utama. 


Result 3. Pencuri Chachos.



Selesai cat muka kami jalan satu melaka cari bangunan yang ada warna merah, biru dengan purple. Benda yang paling kelakar adalah driving dengan muka bercat. Semua kereta yang terpandang kami muka macam pelik/takut semacam konon ingat kami ni perompak ke apa. Hahaha. Sumpah gelak sakan dalam kereta. Bagi signal nak tukar lane pun senang je semua bagi. Macam gangster lah aku cakap, best!

Jalan Cerita


So started with this guy dulu, nama dia Fahmi. Watak utama untuk iklan. Since dia watak utama dan takde warna specific, so kami cari je background warna putih. Damn lucky sebab jumpa port best untuk shoot takde orang tengok. Tapi since dia watak utama, so shoot tu lama sikit lah.


Next is this lady, nama dia Farhana. Watak untuk perisa bbq. So kene cari background warna purple. Rayau punya rayau jumpa kedai runcit warna purple. Shoot! Hahaha time shooting semua yang lalu lalang tengok kitaorang. Demi markah memang buang malu tolak tepi segan silu semua. Kelakar gila!


Next is this mat cool brother, Azeril. Watak untuk perisa original. Dia ni seorang yang selalu cool ala ala macho lah so shooting brader ni paling susah. Muka memang terpaksa habis berlakon tapi kami paksa jugak. Muka macam terpaksa happy haha. So background untuk warna ni adalah di Ibu Pejabat Polis Melaka. Memang kelakar habis lah kan tengah tengah shooting pastu polis semua pandang slack je haha.


Next is this muka tak tau malu punya mamat, Hafidz. Watak untuk perisa hot curry. Jahanam jahanam. Nak cari bangunan merah punyalah susah. Mula mula cadang nak shoot dekat A' Famosa tapi manusia banyak sangat, so rayau punya rayau, jumpalah satu bangunan kat jonker yang warna merah. Siap tiba-tiba ada apek kat situ tetibe offer diri nak masuk iklan kitaorang time tu pulak. Pun boleh!


Next is our uztaz in the group, Syahmi. Hmm since watak dia ni senang, dan backrgound pun nak kaler putih je. So kitaorang tak puas hati semua muka dia kitaorang kasi kaler. Rambut pun kaler jugak letak warna putih. Haa baru adil. Choy haha.

Selesai shooting


Alang alang di jonker, kami jalan dengan muka penuh cat dipandang pelik semua manusia di situ. Like a boss! So pekena air kelapa di satu kedai ni. Amoi tu masa kitaorang masuk kedai dia muka dah cuak semacam ingat kitaorang nak buat apa kat dia. Boleh bayangkan tak? LOL


Muka muka jahanam minum air kelapa. Tengah panas perik matahari, dengan penat shooting, dapat air kelapa! Mantap!

Hari Terakhir - Editing day

So hari last ni kami edit video je. So hasilnya adalah berikut:



 Maka inilah hasil kerja kami. Menyelesaikan assignment iklan hanya dalam 3 hari. Walaupun result tak macam pro, tapi untuk level amateur macam kitaorang, ok la tu kot. Nak smart smart nanti tunggu kerja! Eh? Boleh pulak macam tu. Haha.

So apa pendapat anda terhadap video kami? Drop us some comments! Sumpah aku appreciate, nak tau jugak feedback. Haha thanks!

Jangan lupa likes entri ni okay! :D


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...