Result Aku Semester Ini (final) #4

Aku tak tau kenapa aku masih menulis blog sebab bila fikir balik skills menulis aku sangat sucks. Dengan blog yang ntah apa apa lepas tu update blog pun 2 bulan sekali,  blog pulak nama matboyot.. tapi hari ini di sebalik kerja yang aku yang berlambak, walaupun busy, tiba-tiba tangan dok gatal pi upload gambar kat blogger lepastu lepas balik kerja aku tengok skrin laptop, walauweh dah siap upload maka hari ni aku terpaksa jugak update blog.

Intro pun dah macam haram kah kah kah.

Al-kisahnya 2 minggu lepas, result aku dah keluar. Paling umph adalah, itulah result terakhir untuk degree ini... dah habis belajar woi!

Al-kisahnya, untuk semester last ini ada 2 subjek je. Iaitu praktikal & thesis.

MKT 661 - Industrial Training

Kata nama lain, praktikal. Aku praktikal di company yang tolong pasarkan produk produk di melaka. Aku macam expect wow apakah skop pemasaran yang bakal dilakukan?

Maka skop kerja untuk 2 minggu praktikal yang pertama adalah:


Kemas stor. Kemas sarang tikus sarang lipas segala jenis sarang yang membiak dengan habuk tebal 3 inci dengan segala jenis barang yang dimakan tikus. Juga memasang perangkap tikus untuk membasmi segala kuman sampai aku dah rasa macam macam tukang cuci yang berjaya. Aku juga rasa perlu diwujudkan subjek khas untuk degree in marketing maybe kod HYG211 - Premise Hygienic confirm aku dapat A.


Lepas tu macam bangga apabila kerja mula membuahkan hasil. Bangga melihat tikus tikus kematian anak bini dan diri sendiri di sekitar premis. Kahkahkah. 
Apa jahanam biar betul ini aku tengah praktikal aktiviti pemasaran ni der?


Selain itu juga tidak mampu dilupakan ketika hari pertama kerja adalah paip bilik air pecah memancut mancut lepas tu jadi bidan terjun jadi tukang paip. Lepas tu straight kene basuh bilik air. Waaa multitask wa takde hal semua wa layan.



Dan makaaaa, stor dah kemas!! *angkat kening


Selepas sesi kemas premis kasi kemas, diberikan job to next level, angkat beras 80-100 kampit untuk diedarkan diseluruh melaka. Peluh mencurah curah ke ladang gandum tapi aku steady mindset dalam otak 'sabar bro sabar bro nanti ko boleh sado bro' tapi tak jugak melantak sebab melantak lunch terus 2 kali hahahaha.


Juga belajar balut hamper. Haaaa kelas kan mak, mak memang suka buat kerja kerja mcm ni nak T.T

Dah finally, lepas 3 minggu, diberikan skop tugas yang ada berkaitan dengan marketing sikit! Kena pasarkan produk produk yang ada di syarikat di agensi sekitar melaka. First geng bawak keluar buat marketing adalah geng praktikal dari UUM & KUIM, iaitu Aida dan Fatin. 
 


Kena ambil cop dan tandatangan untuk setiap tempat yang kami buat marketing. Alhamdullilah great experience di situ.


Selain itu, juga menghadiri pelbagai seminar yang dijalankan kerajaan. Layankan je.


Dan selepas sebulan, geng praktikal di tempat kerja menjadi sangat akrab. Semua kepala gila gila and they are very friendly, cool, dan sangat best lah senang kata. Dari kanan Kuchai (KUIM), Aida (UUM), Fafar (UiTM), CikPah (Senior Employee), Fatin (KUIM), & Azie (UiTM).

And I seriously grateful to meet them in my life!


Takkan dilupakan perasaan pertama ada punchkad kerja. Siap selfie punchkad lagi. hahaha.


Selepas sebulan kerja, diberikan kepercayaan untuk jaga premis premis company di sekitar Melaka. Jadi jurujual. Jual dodol lelong lelong.


Waktu cuti sekolah, duduk di Muzium kat Melaka mempromosikan produk keluaran Melaka. Antaranya air buah melaka.


Selepas 2 bulan, geng praktikal KUIM iaitu Fatin & Kuchai pun tamat berkhidmat. Lalu masuk student baru dari Kolej Fama, Akmal. Aktiviti promosi dipertingkat levelnya, kali ni kena approach private company. Aku and the team pergi usya hotel hotel 4 bintang ke atas. Habis formal pakai kemeja pastu speaking semua padahal promote dodol belacan tu semua je hahaha.


Dan walaupun kuchai dan fatin dah habis, kitaorang still maintain friendship. Yang ini time celebrate birthday kuchai. Kat sebelah dia tu Chan. Juga geng yang aku akrab masa praktikal. He is 40 years chinese and sangat sangat suka ajak aku join tolong kerja dia. Alang alang free memang suka lah tolong sebab dia rajin belanja makan. Thanks bro chan!


Lepas 3 bulan, diberikan kepercayaan lebih tinggi. Kalau ada event, kena jadi speaker untuk bagi speech dekat tetamu yang datang. Antaranya, tourist dari middle east. 

Paling tak boleh blah masa ni penat speaking semua lepas tu muka blurr rupanya tak reti cakap bahasa melayu/english.. kene guna translator lol!!!


Juga sempat keluar lepak dengan geng sekelas degree uitm yang lain semasa lunch hour :)


Makan makan dengan geng praktikal di pizza hut. Sebulan sebelum praktikal habis. Celebrate birthday Fafar alang alang.


Sebulan sebelum habis juga, terpilih antara kawan praktikal yang lain untuk join festival belia dan sukan yang dianjurkan oleh YB Khairy Jamaludin. Mewakili negeri Melaka :)

First jumpa KJ face to face tapi handphone habis bateri time tu tak dapat bergambar.


Dan akhirnya, settle! Praktikal pun tamat


Bergambar dengan geng geng praktikal. Serious rindu suasana gila kita sesama wei!

Dan resultnya, alhamdullilah lulus. Takde gred pun subjek ni hahaha.

MKT 669 - Industrial Training Project Paper


Sangat terkejut sebab dapat Timbalan Rektor UiTM Melaka sebagai advisor.  Encik Norazman. Tapi student panggil dia Ayah Man sebab dia sangat rapat dengan pelajar. Sangat berdebar masa first time nak jumpa. 

Geng thesis pula adalah Ezlin, Niesa & Spark.


Basically, kalau dah namanya pun research tentulah mencabar sampai 3-4 pagi tak tidur (kerja last minute apa lagi haha).


Tapi sangat bersyukur dapat Ayah Man sebab dia sangat sangat sangat details explanation time mengajar. Tetapi dia sangat sangat sangat sangat sangat sangat strict!

Setiap huruf dia baca. SETIAP HURUF.

Huruf kecik besar grammar mistake font spacing points semua dia sangat teliti.



But he is very great lecturer. Boleh cakap antara lecturer terbaik pernah aku dapat sepanjang title sebagai seorang pelajar. Sanggup layan student datang ke rumah untuk menuntut ilmu. 

Walaupun datang rumah pukul 1 pagi. Dia tetap bukak pintu layan kitaorang dan lepas ajar siap ajak kitaorang sahur (aku buat thesis waktu bulan Ramadhan).

Alhamdullilah walaupun pedih asyik salah je setiap kali hantar updated thesis tapi hasil kerja akhir memang puas hati!


Viva pun berjalan dengan lancar!


Alhamdullilah, semua berjalan lancar. Dapat A untuk thesis :)

Result aku semester ini:

ALHAMDULLILAH!

Officially done with degree. Paling syukur, aku berjaya kejar title yang aku nak semasa aku diploma. Nak ucap terima kasih macam banyak sangat nama yang nak kena mention but all in all terima kasih kepada semua ahli keluarga, tenaga tenaga pengajar dan kawan kawan yang banyak tolong aku sepanjang degree ni.

Pejam celik pejam celik. 2 tahun sudah berlalu dan aku sudahpun pegang title seorang graduan sarjana muda. InsyaAllah more to come, untuk jangka masa dekat ni, cuba untuk memperbaiki diri.

Tazzaba nak konvo bulan November ini :)

"Allahumma yassir wala tu'assir. Rabbi tammim bilkhoir. Birohmatikaya Arhamarrohimin."


(Resipi Bergambar) Chocolate Chips Cookies

Kalau rumah aku, ini merupakan kuih raya paling laris confirm habis awal dan semestinya layak mendapat hashtag #sedapnakmampus. Dek kerana banyak gila member aku mintak resipi, so biar aku catat kat sini je. So forward je link blog kalau diaorang mintak. Hahaha.

So jom buat! Seriously sangat sedap dan wow kau kena cuba! 

First sekali, di atas surat khabar yang dibentang luas. Campakkan bahan berikut:

 4 cawan tepung gandum, 2 sudu teh baking soda, 2 sudu teh baking powder (diayak)
5 cawan oats (dikisar halus)
3 cawan kekacang (dicincang/ diblend tapi takyah halus sangat)
kekacang ikut pilihan anda, walnuts, hazelnuts, badam dll


Next, campak lagi benda alah ni

650 gram choc chips
550 gram coklat bar (diparut) // gantikan dengan chocs chips jenis lain kalau malas parut



Dah settle, gaul rata bahan bahan tu semua tadi. Make sure kalau boleh semua coklat chips tu bersalut dengan tepung. Masuk dalam bekas lepas tu letak tepi.


Next, pukul dalam bekas:

2 cawan butter
1 cawan gula
 2 cawan gula perang
4 biji telur gred A


Bila dah rata, tambah lagi bahan berikut dan pukul sampai rata lagi.

1 sudu teh garam
 2 sudu teh esen vanilla // 2 sudu teh buttermilk (aku guna buttermilk sebab bau lagi wangi)



Lepas pukul, boleh la masukkan yang kau dah pukul tu ke dalam tepung coklat bendalah semua tu tadi dan uli sampai rata seperti gambar di bawah:


Bentukkan bodoh bodoh atas dulang tak payah cantik sangat sebab nak ada beauty of imperfection di dalam choc chips tersebut. Hahahaha ok tak kelakar.


Bakar selama 10 - 20 minit pada suhu 190’C. 

Senang kata, bakar sampai sedap nak makan.


Sekian. Untuk resipi di atas, boleh dapat banyak macam gambar di atas.

Selamat menampah lemak ya kodok kodok sekalian.


The Cheezylicious Cheesekut

Hello semua hari aku nak ajar cara buat cheesekut. Malas nak buat intro best, direct to the point je lah jom.


Untuk membuat cheesekut ni, kau perlukan bahan diatas. Cream cheese 250g dah cukup.


So first, cream cheese (masih sejuk) ko potong cube, campak susu manis setengah tin dan pastu campak 2 sudu susu full cream dutch lady. Pastu pakai mixer, ko mix kan dia.


Mixkan sampai jadi fluffy macam kat atas ni. Ok dah letak tepi sat.


Next, sediakan satu mangkuk yang diisikan dengan susu full cream. Rendamkan biskut sampai agak agak biskut tu dah serap susu. Takyah rendam sampai hancur pulak.


Pastu susunkan dalam bekas jadi satu layer.


Lepas tu sapukan cream cheese yang dah mix tadi atas biskut.


Taburkan nestum sikit. Ulang balik dari step biskut tadi sampai cream cheese tu habis.


Siap! Masukkan dalam peti ais pastu biarkan selama 5 jam, pastu dah boleh makan. Kalau tak sejuk tak sedap cheesekut ni.

Yahoo blog updated dalam masa 8 minit. Rekod terkini.

Haha bye.


Mizan & Sirat

Assalamualaikum semua. Just nak share satu sharing dari seorang teman.
Kuliah maghrib di masjid At-taqwa, Bertam Indah.tajuk kuliah, "Mizan dan Sirat" oleh Ustaz Wadi Annuar.

Kata ustaz, mahsyar ni punya la lama sampai kita hari ni tak mampu fikir berapa lama kite akan berada di alam mahsyar.para sahabat rasulullah saw tanye,mahsyar kat mane? Jawab rasulullah saw, mahsyar ni di bumi ini sendiri di mane bumi ini dihamparkan.tak de pokok,tak de sungai,gunung ganang,tempat berteduh dan tiada bertepian.ini terjadi bile makaikat israfil tiup sangka kala pada pertama kali.kali kedua malaikat israfil tiup, semua manusia akan bangkit dari kubur masing2 dalam keadaan yang sungguh terpinga2.lalu manusia bertanye sesame sendiri,dimana kita? Lalu datang api dari laut yang meluap-luap menghambat manusia ke mahsyar.bayangkan manusia seluruhnya dari zaman nabi adam sampai manusia terakhir hidup di atas muka bumi ini dibangkitkan dalam keadaan lapar dan haus yang bersangatan serta bertelanjang bulat dihambat ke mahsyar.rujuk surah yasin ayat 52-54.ditambah dengan binatang lagi, jadi tak dapat dipastikan jumlah makhluq pada hari tu.Saidatina Aisyah ra pernah bertanya rasulullah saw, tidakkah kaum lelaki memandang aurat wanita.lalu dijawab nabi saw dengan memetik ayat quran, pada hari itu semua manusia sibuk dengan urusan diri sendiri.rujuk surah a'basa ayat 37(80:37).
Ada yang ke mahsyar dengan menunggang binatang,ada yang pergi dengan mukanya, ada yang berjalan,dan yang istimewa dibawa oleh malaikat munkar dan nakir.bila sampai di mahsyar,perbicaraan tak berjalan lagi.kena tunggu entah berapa lama.lalu keseluruhan umat manusia tadi pergi kepada nabi adam as hanya untuk meminta syafaat untuk Allah percepatkan hisab.jawab nabi adam dia tak boleh bagi syafaat kerana dia pernah melakukan dosa.pergilah seluruh umat manusia ini kepada seluruh rasul ulul azmi,bermula nabi nuh,musa,isa, dan ibrahim tetapi diorang semua hanya berdoa keselamatan diri masing2.lalu pergi semua manusia kepada nabi muhammad saw,lalu baginda berdoa dan Allah memperkenankan untuk mempercepatkan hisab.
Bayangkan semasa menanti perbicaraan,ada orang dah mintak kat Allah awal2 agar disegerakan masuk ke neraka sebab tak tahan lamanya berdiri di mahsyar.bayangkan ruang yang ada hanya untuk meletakkan tapak kaki kite je,dek padatnya manusia pada hari tu.
Sebelum hisab bermula,kitab3 amalan kite akan turun dari arash.mase tu tahulah kite tangan mane yang sambut kitab tu.kalaupun tangan kanan yang ambil kitab kite,masih tak menjamin kite ke syurga.kemudian Allah panggil sorang2 untuk dihisab.sebelum Allah mule hisab,Allah suruh kite bace semua amalan yang tercatat dalam buku kite disaksikan semua manusia.tak de satu pun tertinggal.lepas habis bace Allah akan tanye kite 3 soalan. 1)adakah terdapat pahala kamu yang tidak dicatat oleh malaikat raqib dan atid 2)tak ingat 3)apa alasan kamu atas segala dosa yang kamu lakukan.
Setelah ditimbang di al mizan,didapati pahala kite melebihi dosa kita.seolah-olah sikit lagi kite ke syurga,tetapi final check Allah buat.Allah tanye kepada semua orang,siapa yang kenal kita sila tampil kedepan untuk menuntut hak mereka.antara yang mula3 bangun adalah anak isteri keluarga,jiran2,kawan2,etc.jika ada hak mereka yang tidak ditunaikan,pahala kite tadi terpaksa bagi kat diorang.jika pahala dah habis,dosa diorang pulak kite tanggung (ini yang dimaksudkan suami akan tanggung dosa anak2 dan isteri).
Kita yang perempuan, jagalah diri kita. Sebab apa yang kita buat tak affect diri kita sorang, tp affect jugak orang2 yang kita sayang. Ayah kita, abang dan adik2 lelaki kita, suami kita. Kalau betul sayang mereka, lindungi mereka, jangan jadi penarik mereka ke neraka.. Tutup aurat, jaga maruah, jaga akhlak, jaga agama kita..
Hari mahsyar hari yang sangat dahsyat.
Kata ustaz, hidup di dunia janganlah kite kejar populariti,nak terkenal,takut tak tertanggung kesannye kat akhirat nanti.
Kedua,jagalah amanah dan kejujuran kite sebab pada hari tu amanah dan kejujuran kite akan membantu.
Yakinkah kita tergolong dlm golongan mereka yang terpilih Allah ke syurga? Nak masuk syurga bukan senang.. Bukan jgk simply boleh masuk dengan baik sorang2.. so jom sama-sama bantu diri dan kawan-kawan.. Moga Allah tolong kita di hari pembalasan nt. Amin..
ps: Kawan yang sharing ni mintak didoakan sekali dalam doa kalian.. :)

Nasihat Ustaz Azhar Idrus
Utk perkongsian:
Ketika kita mengeluh:
“eeeiii, aku penat sangat..."
ALLAH menjawab:
(وَجَعَلْنَا نَوْمَكُمْ سُبَاتًا)
“ Dan KAMI jadikan tidurmu utk istirehat (An Naba' : 9)
Ketika kita mengeluh:
“Beratnya dugaan ni, tak sanggup rasanya aku..."
ALLAH menjawab :
(لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا)
“ AKU tidak membebani seseorang, melainkan sesuai kesanggupan”
(Al Baqarah : 286)
Ketika kita mengeluh : “Serabutnyaa..."
ALLAH menjawab :
( أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ)
“ Hanya dgn mengingatku hati akan menjadi tenang”
(Ar Ra'd : 28)
Ketika kita mengeluh:
“Apa yg aku buat ni semua sia-sia..."
ALLAH menjawab :
(فَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ)
"Siapa yg mengerjakan kebaikan sebesar biji zarah sekalipun, nescaya ia akan melihat balasannya ”
(Al Zalzalah : 7)
Ketika kita mengeluh:
“ tak dak sorang pun yg nak tolong aku..."
ALLAH menjawab:
(وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ)
“ Berdoalah (mintalah) kepadaKU, nescaya Aku kabulkan”
(Al Ghafir : 60)
Ketika kita mengeluh :
“ Aku sedihh sangat...”
ALLAH menjawab:
ِ ( لَا تَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا ۖ )
“ Jgnlah kamu berduka cita, sesungguhnya Allah beserta kita "
(At Taubah : 40)
Jgn byk mengeluh . Banyakkan bersabar dan teruskan kehidupan ini , dgn taqwa...
Moga-moga Kita Menjadi Insan Yang Bertakwa ^^
Mohon sahabat-sahabat semua share untuk manfaat kita bersama..
Terdapat dua jenis manusia
1. Bila dia baca dan lihat ilmu ini dia abaikan..
2. Bila dia baca sesuatu yg bermanfaat dia sebarkan.
Anda dalam golongan yang mana???
Masih memikirkannya lagi!?  
 
From my whatsapp. Thanks sahabat :)

Info Graphic Curriculum Vitae

Part of plan aku untuk tahun ni, adalah update resume/cv aku yang gila tak cool. Aku sendiri sakit hati tengok resume yang aku hantar untuk internship company di tempat aku praktikal sekarang ni namun kerana dek kerana kekangan masa time tu, aku layankan je lah. 

So ini adalah resume aku dulu, guna microsoft word je buat:


Nak dijadikan cerita, minggu ini, pekerja yang jaga kaunter di tempat aku praktikal bercuti, so aku kena ambil alih tempat dia. So adatllah bila jaga kaunter, bosan menunggu customer, so aku decide untuk update cv yang sekian ada.

So aku mulakan dengan buka file resume yang sedia ada. Dan first benda aku buat adalah filter information yang sedia ada. Dari lengthy information, aku cuba pendekkan dia menjadi se-simple dan seringkas yang boleh. Next, google sikit infographic resume yang ada untuk dijadikan inspirasi. 

Serious cakap, berlambak yang cantik, lagi bernafsu aku untuk cuba buat sebaik mungkin untuk resume/cv ni!


Hence, dah dapat inspirasi. Macam biasa, bukaklah image editing software yang selalu aku guna, GIMP. Dan bermulalah aktiviti try and error design sampai aku puas hati.

Maka, inilah hasilnya design dari mamat marketing yang takde seni ni. Hahaha, lepas siap, aku direct forward hasil kerja aku ke one of the best art & design student kat UiTM untuk tanya pendapat dia.




So yeah, inilah hasilnya:



Sekian tamatlah entri ini. Last day dapat mengulau di tempat kerja sebab esok pekerja dah masuk balik. LOL.

Hopefully this may inspires you. Have a great day!

Result aku semester ini #3

 Takde idea lah nak buat intro bagaimana. Direct terus ke point boleh? Hahhaha jom.

Relationship Marketing


Untuk subjek Relationship Marketing, aku dapat lecturer research semester lepas iaitu Madam Rozita. Macam biasa lecturer yang sangat sangat sangat menitik beratkan penampilan pelajarnya terutama time komunikasi dan presentation.


Subjek ini sepatutnya menjadi sangat senang sebab total ada 6 sahaja chapter untuk belajar. Tapi jadi sangat complicated sebab bila chapter semakin sedikit, soalan final menjadi sangat detail dan lebih mendalam dan juga sangat menguji kefahaman. Subjek ni belajar pasal macam mana kita nak retain relation kita dengan orang yang kita buat business seperti supplier, customer, employee dan sebagainya untuk loyal dengan kita. So agak interesting jugaklah.

Nak dijadikan cerita, di pertengahan semester, lecturer kena buat pembedahan mata. Lebih kurang 3 minggu jugaklah kami terkontang kanting takde kelas takde belajar apa.

LOL. Ayat nak best terkontang kanting padahal suka takde kelas. Kahkahkah.

Tapi sebelum operation madam sempat bagi tugasan assignment untuk buat kajian tentang relationship marketing. So aku dan team buat tajuk pasal macam mana tesco guna technology driven data through membershipcard to increase customer loyalty. Lebih kurang macam tu lah.


 Slides presentation kami.


Macam biasa, bila dah nama pun research, berkumpul dan bersengkang mata itu adalah tradisi. Berpulun habis habisan untuk dapatkan hasil kajian yang baik. Tapi masa presentation day tetap kena hentam gila nak mati! Stress betul. Sampai rasa nak buat balik dari mula. Tapi madam cakap dah terlambat. Tapi lepas semua group dah habis present, madam cakap 'saya bukan nak tengok sangat awak semua punya report tapi macam mana awak punya self confidence dan gaya awak present'


End up tiba tiba madam cakap best presenter dia sebut nama aku. Tersenyum puas. Alhamdullilah, berbaloi buat kajian download berpuluh puluh journal. A+ for this subject.

Global Marketing


The toughest but the most favourite subject! Tapi first impression untuk subjek ni seriously dah tak best, awal awal dah kena paksa beli buku mahal nak mampos dan tebal nak mampos ni. Chapter pulak tak nak lagi banyak.


 But gladly, dapat lecturer yang sangat bagus! Garang tapi best. Hahaha. Madam Syuhada. Bila dia garang serious satu kelas senyap, tapi garang tak lama lepas 15 minit takleh control garang dia bantai gelak kuat kuat balik. LOL. Serious best.

And untuk bagi pemahaman yang lagi dalam untuk subjek ni, most of the chapter (kecuali yang susah) dia akan suruh student present. So peemahaman tu lagi dalam lah. Habis student present, dia akan terangkan balik.

So ini apa yang aku buat untuk buat subjek ni dari susah ke senang:

Tulis semua penerangan madam dalam kelas! All the time dalam kelas, pegang highlighter, pen dan buku teks. Conteng habis habisan buku text. Highlightkan setiap main points. Serious cakap, subjek ni memang susah dan terpaksa study semua guna buku text. Best part dalam kesusahan salin tu semua, bila dah salin penerangan, kita ingat cerita dalam buku tu pasal apa. Hehe.

Jangan habis kat situ, dah habis kelas, bila free, salin balik contengan dalam buku tu dalam kertas kasi kemas dan tadaaa!

 

Inilah hasilnya. Satu chapter satu kertas! So dari beratus pages kau kene baca, aku rasa like a boss waktu final sebab aku hanya ada 14 keping kertas sahaja untuk dibaca. Agak agak tak faham penerangan dalam notes tu baru bukak buku, serious cara ni berkesan dan agak leceh pada awalnya tapi cara ni buat aku rasa subjek ni best!  


Antara slides presentation aku untuk subjek ni.


Kenangan paling kelakar untuk subjek ni adalah ketika madam tengah marah dengan kelas kitaorang sebab tak dapat jawab soalan dia lepastu kitaorang buat suprise birthday cake maka terus madam gelak gelak tak marah dan terus dia habiskan kelas just like that! Hahahaha.


Untuk assignment pulak, kami kena create new product dan kena pasarkan produk kami tu di AEON Malacca. Serious nice experience wa cakap sama lu! Kena speaking pulak tu masa cerita pasal produk kat orang awam. Madam nak terapkan semangat self confident dalam diri kitaorang. Alhamdullilah the project went very well dan untuk sales satu hari je, aku dan group berjaya generate RM1200. Good job team!


Dan pihak aeon pun berpuas hati dengan projek kami sampai letak plat penghargaan kat bilik meeting dia. Bangga dengan batchmate semua!


Subjek global mestilah kena pergi oversea kan, so kami kena pergi New Zealand. K tipu, padahal jalan jalan i-city je LOL.



Toughest part untuk subjek ni? Confirm aku takkan lupa, iaitu masa sama hari dengan pre-graduation day. Majlis waktu pagi, so tengah tengah majlis aku study. Malam tu pun dah study sampai pukul 4 pagi sebenarnya. Tapi still continues revise masa majlis. Serious macam budak retard wa cakap. Settle majlis, berkejar ke UiTM untuk jawab test. Serious serabut otak.

Tengah tengah jawab test. Dapat message ayah aku masuk hospital and kena operate batu karang. Aku jadi tak tenang dan try cakap dengan kawan. Sekali tiba tiba madam datang kat meja aku dan koyakkan kertas jawapan test aku time tu jugak sebab aku bercakap time test.

Aku punya down time tu tak boleh cakap! Sampai tak boleh nak explain kat madam langsung. Aku diam je time tu. Tapi aku ambil kertas baru dan tulis balik. Mana boleh woo! Penat study takkan nak give up macam tu. Pastu aku hantar jugak kertas jawapan, alhamdullilah madam terima. Habis test direct pergi hospital!

Serious kenangan tak boleh lupa. Dan alhamdullilah, untuk subject ni. Dapat A. Thank youu madam!

Strategic Management


Dapat lecturer paling strict balik masa part 3! Hahaha Sir Zailani. Tapi sem ni sir sporting tak suruh present setiap kelas lagi dah. Hahaha. Sangat sangat cool sampai belanja kami makan pizza banyak gila masa nak dekat final. Thank you sir!


Basically subject ni senang je nak faham, tapi masalah dia satu je, tebal nak mampus. Satu chapter dekat 80 slides nak bunuh student ke apa? Hahaha subjek yang mengajar macam mana kalau kita jadi bos, macam mana nak manage pekerja barang customer competitor dan semua jenis perkara yang kita boleh managelah! Interesting subject.


Bila banyak subjek, macam biasalah, kena korbankan waktu tidur.

Dan juga bergelumang dengan nota. Banyak gila stress sebab point lebih kurang sama dan takut asyik salah point.


Nak dijadikan cerita, sebelum jawab paper final, aku pergi kedai beli pen sekali terjumpa satu produk air baru dari F&N - MyCola. So aku macam rasa interested lah kat produk tu, sekali masa masuk dewan peperiksaan, tengok soalan dekat bahagian case study keluar pasal mycola! Banyak yang stress sebab tak faham case study tu. Allah nak tolong aku, sebab dah tengok produk tu, aku agak faham jugaklah case study tu pasal apa.

Alhamdullilah boleh jawab. Dan dapat A untuk subjek ini. Thank you Sir!

Business Marketing

First time tengok list subjek yang kena belajar untuk sem ini, ini adalah subjek yang paling tangkap perhatian aku. Dan yang paling best adalah.


Dapat balik lecturer yang paling strict tapi paling favourite sepanjang sejarah aku di universiti. Madam Azlin! Hahaha. This semester, although madam lebih serious, but at same time, bonding antara student dengan dia makin closer.

Basically, subjek ni mengajar macam mana nak buat marketing kepada syarikat. Lebih kurang macam tu lah. A very interesting subjek!


Untuk assignment, kena conduct field trip. Aku dengan muka confident tak fikir kerja menimbun terus volunteer jadi ketua projek. End up untuk buat field trip ke Taiping & Kuala Kangsar. 3 hari 2 malam. 

Though jadi ketua projek, memang banyak nama yang aku kena bagi credit. First sekali mestilah Atty yang jadi penolong ketua projek merangkap dealer mencari tempat tempat untuk dilawat disana. Fafar Dekyah ngan Leen yang jadi setiausaha buat proposal naik turun HEP sampai dapat duit elaun RM2K+, Bonet Ika Zati tolong buat report, dan semualah satu kelas senang cakap! Semua saling bantu membantu.

The greatest part? Kami tak guna langsung duit poket untuk trip ini. Hasil aktiviti fund raising yang kelas buat. Ok ni nanti boleh satu post baru camne kami collect money. Hehe.


Most memorable part untuk subjek mestilah first test. Tak dapat jawab. Gila blank otak time tu. Down takleh nak cakap. And finally baru nampak yang dia really pushing us to our best limit, memang tak kasi student dalam comfort zone, so dah memang set next test lepas ni, wajib pulun habis habisan!


Tapi end up lagi mencabar kuiz ngan test yang diberi! Bayangkan dapat kuiz dalam bentuk mind map, silang kata, problem solving, 'cabutan bertuah' (25 set soalan, cabut satu soalan terus jawab.. means setiap student dapat soalan lain lain) dan macam macam lagi yang mencabar!

Nampak tak bertapa best study dengan lecturer ni? Haha


Ini gambar semasa trip perak, siap dapat naik bot buat eagle feeding, dolphin hunting, ngan fireflies view lagi. Best subject and best lecturer ever!


Selain itu, assignment lain adalah kena review mana mana buku entrepreneur yang dah berjaya. Kami pilih Dato' Azrin Mohd Noor. Ini gambar selepas presentation. Ceh konon hebat dah berjaya padahal degree pun belum habis lagi kah kah kah.


Gambar carry mark kami. Siap tulis nasihat lagi. To be honest, aku takkan lupa jasa baik lecturer ni. Very close to student. Ni antara caption dia kat instagram untuk last day kami bersama dia untuk semester ini:

First week of part4, I had negative perception towards this class. Not to mention, they were quiet and *slow*.. Plus with @rffyrzf walked in late and had cap on. Gile tebakar.. Then @hafidzridzwan 's fave phrase "saya cuba madam, saya cuba".. Tapi tak pernah sampai jawapannya.. I was really annoyed because he was the only one who tried. Then we had our 1st tutorial when I started to notice @azerilsyafik 's name. My q was "siapa azeril ni???".. Bunyi cengkerik sekejap sebab semua takut. Then #MASA had futsal tournament and I bumped into @kamilanazri & ika at coconut shake. They were shy.. :) We had classes on friday and syahmi spoke to me abt how worried he was that u ppl may skip classes. So I knew I had to do something. Tutorials and quizes on friday was the best option I had. Either u like it or hate it, I really didn't care. All I know I just had to do my job. Then u ppl joined the iid. That was when I started to really get to know the class even better. Slowly I understood each student's character and found out about judo's business.. I support his business in any way I can. And I would do the same to others :) The sem ended and new sem started and I was surprised when the KF gave me the new workload. Dapat lagi u ppl. Excited plus worried. Excited because I already knew ur "rhythms", worried because afraid u might get too comfortable. But thankfully we went thru sept-jan finely. Thx for being such wonderful students. I am sorry if I made one or two of u cried or refused to entertain ur msges when u apologize. I forgive each and everyone of u. And ingatlah saya tegur, marah bukan sebab saya tak suka kamu. Ignore kamu bukan sebab saya tak nak amek tahu. I have faith in you ppl. Good luck and go "fly". Never let anyone stop you from doing the things u like. Only u know ur strength and capability. Tc and babai..  #DramaFrama #KehBye #bm2205d

Dear madam, if only you read this. Thanks for everything. Thanks tolong naik turun pejabat admin dealkan dengan orang atas untuk kecualikan saya dari join ppkp sebab nak kena join exhibition untuk business saya. Thanks sebab sentiasa jawab whatsapp saya tanya pasal subjek yang tak faham. Thanks sebab tolong download slides extra untuk chapter saya tak faham. Thanks sebab sentiasa nasihat kami semua. Thanks for everything! 

And worst part adalah this subject paling buat aku frust. Jujur cakap, untuk paper ni, aku buat past year paper sampai tahun 2007 punya. Which means lebih dari 10 paper! Tapi sekali final keluar soalan pasal benda yang aku sendiri blurr dia tanya pasal apa?

Ingat lagi masa jawab final. Aku otak blurr dan hang gila nak arwah. Sampai rasa nak keluar dewan dan just bullshitkan paper tu. Tapi tiba tiba teringat muka lecturer dan ayat yang selalu dia cakap kat aku - 'Im counting on you' maka aku kuatkan semangat dan gagahkan otak just tulis semua jawapan semua guna logik akal apa yang pernah belajar dalam kelas.

Dan untuk subjek ini aku dapat B+. Walaupun tak A, tapi aku puas sebab aku tak give up untuk subjek ni. And serious cakap lepas dapat result terus message madam. Dia siap reply:



How my thankful words couldn't reply her kindness :)


Issue in Marketing

Subjek tiada final paper yeay!


Under kawalan Miss Geetha! Lecturer yang super sporting plus sangat cool. Basically ini adalah subject yang sangat cool sebab tiada syllabus. And tiada guide of studying. So apa yang kena buat hanyalah present present dan present!

To be exact, setiap minggu kena come out dengan issue yang ada dalam marketing dan present dalam kelas. Lepas present ada sesi debate dengan classmate. And come out with solution. Miss pulak kata tiada rules dalam presentation, guna kreativiti untuk tarik audience untuk pay attention to the presentation.

Maka group aku apa lagi. Semua bantai cuba. Kami buat sketsa, forum, lakonan, formal presentation, tv show dan macam macam lagi.

Antara topik yang kitaorang buat:

1) China Tainted Tea
2) Requirement of HACCP to export product to international level
3) The strictness of getting Halal certificate
4) In what material does Malaysian most ethnocentric at
5) The evolution of food technology - the fake meat

Banyak lagi sebenarnya tapi seboleh mungkin cuba cari tajuk yang semua belum tahu. Therefore, people akan pay attention pada presentation :)


Selain itu, untuk subjek ini juga kena buat trip ke luar negara. Maka kami satu batch ke Jakarta dan Bandung, Indonesia. Pengalaman yang tak boleh lupa di sana adalah kena jadi wakil universiti bersama dua member yang lain untuk adakan sesi bertukar experience bersama 5 ambassador terpilih untuk universiti tersebut. Tergagap gagap jugaklah aku nak susun ayat. Haha.

Tapi pengalaman yang mantap. Selalu ingatkan mereka di sana pelajarannya biasa biasa saja, tapi masa sesi tu semua ambassador di sana cakap fully speaking and they speak with full confidence, good languange, humble, kind, pretty handsome and full package lah senang kata! Last last aku pun kagum dengan mereka.

Kat atas di ni gambar bersama mereka, baju biru wakil uitm dan hijau pula mereka. Greatest experience!

 Back to this subject, yang tak boleh blah untuk subjek ni setiap kali present mesti ada budak kelas ambil gambar senyap senyap lepastu edit gambar share kat whatsapp. Macam jahanam!! Hahaha.


Dan kat atas ni adalah editing paling harammmm. Hahahahahaha.

Since subjek best, no limit in creativity, lecturer pun sporting, akupun apa lagi bagi all out lah dan super thankful sebab dapat A+ untuk subjek ini.

Strategic Marketing

Subjek kitar semula sebab mostly semua benda dalam buku text dah belajar dari semester semester lepas. Hehehe. Dan dapat lecturer yang business minded - Madam Hamiza. Hee haaa.


Assignment kami senang je, since lecturer business minded dan kami pun belajar pasal strategic marketing, task dia adalah conduct apa sahaja yang boleh generate money.

Duit itu katanya, akan disalurkan untuk field trip ke Perak dan Indonesia dan ikut suka hati kamu lah nak buat apa. Maka untuk subjek ini, meeting dan brainstorming session tu memang banyak gila nak mati la wa cakap.


Sampai makan pun bincang pasal macam mana nak collect duit.


Sementara tu, serious cakap, subjek ini paling aku tak sentuh buku text sangat. Sentuh time nak dekat dengan test je, lecturer pun jenis lagi minat pemahaman pelajar dari salin ayat buku text. Hehehe. Kat atas ni moment test 2, study bagai nak rak sekali keluar soalan pasal pemahaman terhadap subjek. Sia sia je hafal point buku text. Rasa macam kena troll masa dapat kertas soalan. Tapi best jugaklah memang aku suka bab goreng goreng points ni.

Paling tak boleh blah dapat full mark untuk test tu. LOL. I just love this subject.


Contoh slides lecturer aku. HAHAHAHA like seriously madam macam mana saya nak terangkan pasal strategic business unit (sbu) time final paper guna gambar ni semua nanti? Takkan nak cerita seorang pasangan kahwin pastu dapat 4 orang anak satu ceria satu pendiam satu suka senyum satu suka buat muka comel? PEHHHH (tolonglah faham lawak aku, tengah maksud gambar atas ni kahkahkah)


Part of the fund raising activities. Classmates serious bagi all out and I am proud to have them as my team.


Hasilnya, kami berjaya collect RM8K+ throughout the semester. Hee haaa puas hati gila. Ok seriously aku rasa untuk fund raising activities ni deserves another post entry. Boleh cerita bagaimana kami collect money. 

Dan makanya, untuk subjek ini, dapat A. Hehe thank you Madam Hamiza! :)


Special Thanks


Classmate! Definitely gonna miss every single of them. Dah praktikal ni semua dah berpisah, tapi insyaAllah spiriti #BM2205D tu akan tetap ada.


Lecturers! Expecially on this last semester. Semuanya best dan sporting dan suka bagi nasihat & teguran pada kami!


Groupmate! Yang sangat faham cara aku bekerja, thank you for the cooperation and yeah we rock again this semester. Semua dapat anugerah dekan tahniah!

Result Aku Semester Ini


Alhamdullilah I did it again this semester! The most difficult semester by far. Countless time I feel like giving up and luckily I did not.

So, another only one semester to go! Praktical + thesis.

May Allah ease the journey :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...