Info Graphic Curriculum Vitae

Part of plan aku untuk tahun ni, adalah update resume/cv aku yang gila tak cool. Aku sendiri sakit hati tengok resume yang aku hantar untuk internship company di tempat aku praktikal sekarang ni namun kerana dek kerana kekangan masa time tu, aku layankan je lah. 

So ini adalah resume aku dulu, guna microsoft word je buat:


Nak dijadikan cerita, minggu ini, pekerja yang jaga kaunter di tempat aku praktikal bercuti, so aku kena ambil alih tempat dia. So adatllah bila jaga kaunter, bosan menunggu customer, so aku decide untuk update cv yang sekian ada.

So aku mulakan dengan buka file resume yang sedia ada. Dan first benda aku buat adalah filter information yang sedia ada. Dari lengthy information, aku cuba pendekkan dia menjadi se-simple dan seringkas yang boleh. Next, google sikit infographic resume yang ada untuk dijadikan inspirasi. 

Serious cakap, berlambak yang cantik, lagi bernafsu aku untuk cuba buat sebaik mungkin untuk resume/cv ni!


Hence, dah dapat inspirasi. Macam biasa, bukaklah image editing software yang selalu aku guna, GIMP. Dan bermulalah aktiviti try and error design sampai aku puas hati.

Maka, inilah hasilnya design dari mamat marketing yang takde seni ni. Hahaha, lepas siap, aku direct forward hasil kerja aku ke one of the best art & design student kat UiTM untuk tanya pendapat dia.




So yeah, inilah hasilnya:



Sekian tamatlah entri ini. Last day dapat mengulau di tempat kerja sebab esok pekerja dah masuk balik. LOL.

Hopefully this may inspires you. Have a great day!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...